top of page

Podcast: Näin digitalisaatio muuttaa lääkärin ja potilaan suhdetta


Pihlajalinnan podcastin toisessa jaksossa terveydenhuollon palvelujen kehitysjohtaja ja ylilääkäri Wille Komulainen sekä digitaalisen kehityksen johtaja Perttu Monthan kertovat, miten terveydenhuollon digitaalinen mullistus panee potilaan ja lääkärin suhteen kokonaan uusiksi. Korvaako tekoäly ja potilaan itse keräämä data lääkärin?

"Tekoäly on tosi hyvä renki, mutta ei välttämättä kovin hyvä isäntä. Hoidamme ihmisiä, emme koneita, ja terveydenhuollon ammattilaisen kliininen silmä on usein se kaikkein paras mittari", muistuttaa Komulainen. "En näe mitään syytä, että digitalisaatio vähentäisi lääkärin ja potilaan kommunikaatiota. Ehkä tulevaisuudessa lääkärin rooli tulee olemaan enemmän tukija, valmentaja ja datatulkki. Käydään läpi dataa ja tehdään yhdessä päätöksiä. Siihen perinteiseen malliin, jossa lääkärin sana oli se ehdoton, ei olla varmastikaan enää palaamassa."

Digipalveluiden on sanottu voivan ratkaista sote-uudistukseen ajaneita ongelmia kuten kustannusten nousun ja epätasa-arvoisen hoitoonpääsyn. Podcastissa kerrotaan, mikä nykyisissä digipalveluissa on pielessä ja miten niillä voidaan tulevaisuudessa konkreettisesti hoitaa entistä paremmin eniten palveluita tarvitsevia kuten ikäihmisiä ja kroonisesti sairaita eli esimerkiksi diabeetikkoja.

bottom of page