top of page

Burnout on aivojen äärimmäinen pelastautumiskeino


Kunnon burnout panee koko ihmisen polvilleen. Kaikkein vaarallisin kohta toipumistiellä on se, kun energiataso alkaa uudelleen nousta. Mielen voi vallata voimakas tarve kiirehtiä takaisin sorvin ääreen ja käyttäytyä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Aivoterveyden kannalta on vaarallista hosua palautumisen kanssa, sillä pitkäkestoinen stressi on päässyt nakertamaan aivokudosta. Aivoille on annettava rauha korjata itsensä.

Hetkellinen kiire tai hätätila saa kehon tehoiskuun

Sydämen syke kiihtyy. Tartuntataudeilta suojaava immuunipuolustuskin tehostuu. Jos stressi jatkuu pitkään, kortisolitasot alkavat heilahdella eikä stressihormonijärjestelmä enää reagoi normaalisti. Elimistön joustamiskyky heikkenee, ihminen väsyy. Tehtävä, jonka pystyi ennen pinnistämään valmiiksi viidessä tunnissa, viekin jo 8 – 9 tuntia. Työpäivien venyminen syö voimia ja alkaa nakertaa itsetuntoakin.

”Minusta ei ole tähän. Olen väärällä alalla.

En osaa mitään, ja kohta sen huomaavat kaikki.”

Työkaverin näkökulmasta kollegan jaksamiskriisi voi näyttää tylyydeltä, esimiehen näkökulmasta välinpitämättömyydeltä. Uupunut itse on tällaiselle sokea, sillä hän keskittyy jatkamaan eteenpäin. Hän paahtaa kiihtyvää vauhtia kohti hetkeä, jolloin aivot ja keho buuttaavat itsensä. Tulossa on stoppi, ja se on hyvä asia.

“Onko minusta enää mihinkään? Osaanko, kelpaanko?

Olenko minkään arvoinen, jos en jaksa enää suorittaa entiseen malliin?”

Aivokudos kärsii pitkittyneistä paineista. Jo kuukauden kestänyt stressi näkyy aivoissa rappeutumina. Kolme viikkoa saattaa hujahtaa toipilaan nukkuessa kellon ympäri, ja päiväunet päälle. Sitten unirytmi yleensä alkaa normalisoitua, kuvailee työpsykologi Susanna Paarlahti. Toipilas jaksaa jo käydä kävelyllä, mutta hän ei näe mitään, minkä eteen tahtoisi lähteä ponnistelemaan. Uupumukseen johtaneet syyt eivät nukkumalla poistu. Kyynisyys ja alentunut ammatillinen itsetunto saattavat vaivata kuukausia, jopa vuosia. Jos burnoutista toipuminen jää puolitiehen, mielen pohjalle voi jäädä kytemään epäilyksiä.

Keskusteluavusta on tässä vaiheessa paljon hyötyä.

”Apua, mitä mä sillä tavalla otin hatkat!

Huusin ja itkin. Miten noloa!”

Palautumisen alkuvaiheessa ihminen tuntee olevansa umpikujassa. Tämä tarkoittaa myös kykyä kokea morkkista. Sitä alkaa muistaa, mitä kaikkea tuli tiuskittua työkavereille. Tässä kohtaa voi iskeä paniikki, jopa maaninen noste palata äkkiä töihin esittämään täysin toipunutta. On haastavaa malttaa levätä, kun akut alkavat täyttyä, etenkin jos kokee olevansa arvokas vain suorittajana. Se, mikä tuntuu himmailulta, on kuitenkin aivojen toipumiselle välttämätöntä aikaa. Sinänsä uupuminen voi rakentaa ihmisen resilienssiä eli selviytymiskykyä.

Työntekijän henkistä bensaa polttaa kiire ja töiden huono organisointi

Jokaisen uupumustapauksen pitäisi olla työpaikalle syy itsetutkiskeluun: sairastuttaako joku meidän työkulttuurissamme ihmisiä? Onko työssäuupuminen yksilön ongelma vai systeeminen ilmiö?

  • Miten meidän työpaikalla toimitaan, jos joku kokee, ettei selviä työtehtävistään?

  • Mitkä ovat meidän tärkeimmät tehtävämme?

  • Onko meillä tehtäviä, jotka voisi jättää tekemättä?

  • Miten kiirejaksot ja luppojaksot rytmitetään?

  • Onko meillä vuosisuunnitelma?

  • Suunnittelemmeko me töitä, vai tapahtuvatko ne vain?

  • Mitä kukin projekti maksaa meille henkisinä resursseina?

  • Miten me palaudumme ja uudelleen energisoidumme työssä?

Joskus työntekijä on vain hänelle väärässä työpaikassa, väärään aikaan. Jos joutuu esittämään pystyvämpää kuin onkaan, iso osa kapasiteetista menee julkisivun pitoon. Tämä voi olla osasyy uupumiseen. Jos jatkat esittämistä, uupumus saattaa palata entistä lamauttavampana.

Artikkeli on julkaistu 9.12. yle.fi / Eve Mantu / Mikko Lehtola

Auntie – matalan kynnyksen palvelulla tuloksellista työhyvinvointia ammattilaisen avulla digitaalisesti

Ps. Auntien suosituimmat paketit ovat jumitilanteissa painiville Stressed Out ja unihaasteisiin Sleeples in Seattle. Kasvussa on myös avun hakeminen motivaation puutteeseen –Lost in Transition– sekä itseohjautuvuuden vaatimusten mukanaan tuomiin haastetilanteisiin Leading Me.

Varaa aika kalenteristamme ja saat lisää tietoa palvelustamme.

bottom of page